Kako bismo vam omogućili najbolji korisnički doživljaj naših stranica, koristimo kolačiće (cookies).
Nastavak korištenja ovih stranica podrazumijeva vaš pristanak na pohranu i pristup kolačićima.
Molimo pročitajte našu Izjavu o privatnosti te saznajte više o kolačićima.

radoStan 
Brza pretraga
 
Novo u ponudi
 
24.04.2014
 Tečajna lista
  Kupovni Srednji Prodajni
EUR 1 7,580000 7,612047 7,680000
USD 1 5,429799 5,500431 5,619842
GBP 1 9,059400 9,239042 9,376479
CHF 1 6,114777 6,238360 6,328794
Detaljnije
 
Posebna ponuda
 

Nakon natječaja "Kvrga" stiže namještaj za budućnost

 
Piše: Nives Matijević
24.4.2014.

Pod hrvatskim brandom dizajnerskog namještaja Era uskoro će se na tržištu Hrvatske i ostalih zemalja EU naći niz novih proizvoda koje su osmislili domaći dizajneri.

Naime, na nedavno završeni natječaj "Kvrga", koji je raspisala Era grupa u koju su se okupili domaći proizvođači namještaja, stigao je niz prijedloga među kojima žiriju nije bilo nimalo lako izabrati najboljih 14. No, kako je kazala voditeljica projekta, Tatjana Kos, ovo je samo prvi u nizu natječaja kroz koje će Era grupa tražiti namještaj dizajniran za budućnost.

Cilj je natječaja bio dobiti stol, fotelju, komodu, vitrinu, stolicu i  svjetiljku ponajprije od cjelovitog drveta s vidljivim "zdravim" kvrgama. Željelo se dobiti nove proizvode koji bi odražavali promišljanje i emocije koje autor vezuje uz drvo i drvne materijale, a koji će poslužiti kao gorivo za "pretjecanje" konkurencije. Ovi bi proizvodi trebali biti odskočna daska za smještanje industrije u nove sfere, za drukčije poimanje hrvatske proizvodnje namještaja, kao i promjenu njezina izričaja, ali i percepcije javnosti,  pojašnjavaju iz Era grupe.

U kategoriji "mladi dizajneri" do 26 godina prvu je nagradu odnio rad Vlatke Leskovar nazvan Gemma (sofa i fotelja). U kategoriji "profesionalni dizajneri" prvu nagradu dobio je rad Ibis autori kojeg su Hana Ciliga i Karla Glavaš. Drugu je nagradu u ovoj kategoriji osvojio rad Uni Vedrane Škalić i Ivice Mamića, a treću IKS Jakova Šrajera i Jelene Lukač Kirs.

U žiriju koji je birao najbolje radove bili su španjolski i njemački dizajneri Guim Costa i Barnbeck Jurgen, dok su hrvatski dio žirija činili dizajner Davor Husnjak, predstavnik Saveza za energetiku Marin Pasarić (promatrao je "zelenu" stranu radova), te Tatjana Kos iz Era grupe.

Ocijenivši natječaj iznimno uspješnim, predsjednik žirija Davor Husnjak kazao je kako je u brojnim zanimljivim rješenjima koja su dobili korišteno cjelovito drvo s vidljivim "zdravim kvrgama" u skladu sa principima eko dizajna.

Guim Costa je kazao da je bilo zanimljivo vidjeti kako se neki dizajneri oslanjaju na tradiciju proizvodnje namještaja u Hrvatskoj, dok se drugi okreću posljednjim trendovima dizajna, vješto kombinirajući nordijski i talijanski dizajn.

Barnbeck Jurgen je pak istaknuo kako je u radovima vidio praktičnost, čiste linije i dizajn za zapadno tržište.

"Gledao sam da proizvode bude moguće proizvesti i distribuirati u Europi. Sve sam to vidio, čak i više. U većini radova iščitao sam veliko poštovanje prema drvetu kao materijalu, promišljanje o dužini proizvodnje, uštedi materijala i vremena. Čak sam se kod nekih radova i čudio s koliko su preciznosti obrađivani principi eko dizajna: olakšana montaža i demontaža, pakiranje proizvoda, mogućnost recikliranja i slično. Vidim veliki kapacitet u ovim dizajnerima, njihovu sigurnost, ali i mogućnost prilagodbe", zaključio je.

Portal domosfera.hr posvećen je nekretninama i kulturi stanovanja. Prijavite se na domosferin newsletter i čitajte o dizajnu, uređenju, opremanju i održavanju doma, korisnim savjetima, akcijskim ponudama…

Ocjenjivanje
(0)
Nakon natječaja "Kvrga" stiže namještaj za budućnost Cilj je natječaja bio dobiti stol, fotelju, komodu, vitrinu, stolicu i svjetiljku od cjelovitog drveta s vidljivim "zdravim" kvrgama, a u nizu pristiglih radova odabrano je 14 najboljih.
 
 
<fmt:message>HOUSING_LOANS</fmt:message> <fmt:message>CONSUMER_LOANS</fmt:message> <fmt:message>financiranje.popiskalkulatora.naslov</fmt:message>
Premium partneri
 • Hilding Anders d.o.o.
  Hilding Anders d.o.o.
  Proizvodnja madraca i namještaja za spavanje
 • Allianz Zagreb
  Allianz Zagreb
  S vama od A-Z
 • Mondial Assistance Gmbh
  Mondial Assistance Gmbh
  Mondial Assistance powered by Allianz Global Assistance
 
<fmt:message>LIST_OF_PARTNERS</fmt:message>
Anketa
 
1