Kako bismo vam omogućili najbolji korisnički doživljaj naših stranica, koristimo kolačiće (cookies).
Nastavak korištenja ovih stranica podrazumijeva vaš pristanak na pohranu i pristup kolačićima.
Molimo pročitajte našu Izjavu o privatnosti te saznajte više o kolačićima.

radoStan 
Brza pretraga
 
Novo u ponudi
 
01.10.2014
 Tečajna lista
  Kupovni Srednji Prodajni
EUR 1 7,600000 7,626744 7,700000
USD 1 5,953780 6,052971 6,162162
GBP 1 9,667735 9,809317 10,006106
CHF 1 6,228079 6,321903 6,446062
Detaljnije
 
Posebna ponuda
 

Na zagrebačkom tržištu 1,2 milijuna četvornih metara uredskog prostora

Tržište uredskog prostora u Zagrebu zauzima više od polovine ukupnog tržišta

 
29.9.2014.

Na zagrebačkom tržištu trenutačno se nalazi oko 1,2 milijuna četvornih metara uredskog prostora, od čega je oko 570.000 četvornih metara uredski prostor tzv. A-klase, uglavnom u novosagrađenim poslovnim zgradama. Ostatak uredskog prostora nalazi se u starim poslovnim zgradama te u prenamijenjenim stambenim prostorima, uglavnom u središtu ili širem središtu grada (tzv. uredski prostor B i C-klase), ističe se u analizi koju donosi novi broj biltena Zanea.

Intenzivna izgradnja modernih poslovnih prostora uredske namjene počela je prije deset godina. U proteklim godinama u Zagrebu i Splitu započeo je razvoj dijelova grada namijenjenih pretežno smještaju poslovanja (tzv. City Business District ili CBDs) pa su se tako razvile zone u kojima je u relativno kratkom roku izgrađena velika količina novog uredskog prostora.

U Zagrebu su takve zone Radnička ulica na istoku te Buzin na jugu grada, a u Splitu zone Žnjan u širem središtu i Dugopolje na ulazu u grad.

Aktualne prodajne cijene i cijene zakupa u Zagrebu i Rijeci

U ostalim gradovima raspored poslovnog prostora uredskog tipa relativno je ujednačen i nema razvijenih važnijih poslovnih zona te se uglavnom sastoji od ponude uredskog prostora B i C-klase.

Aktualne prodajne cijene i cijene zakupa u Splitu i Osijeku

Na tržištu uredskog prostora već je dulje vrijeme primjetan pad kupoprodajnih cijena i cijena zakupa uredskog prostora. Razlog je loša ekonomska situacija koja rezultira smanjivanjem potreba za poslovnim prostorom, ali i izostankom novih tvrtki na tržištu, većom ponudom (zbog smanjivanja potrebnog poslovnog prostora i zato što tvrtke prodaju ili daju u zakup suvišni dio) te poboljšanjem uvjeta zakupa (smanjivanje iznosa zakupnina).

Poslovni centar Adris prva poslovna zgrada s LEED certifikatom

U 2014. na tržištu su u ponudi ili će biti dovršene nove površine uredskih prostora među kojima su one u poslovnom centru Adris (10.790 četvornih metara) koji će biti prva poslovna zgrada u Hrvatskoj s LEED certifikatom, Conditum (9510 četvornih metara), Ban centar (1800 četvornih metara), poslovna zgrada Sigma (3300 četvornih metara) te uredski dio VMD Kvarta u Strojarskoj (29.200 četvornih metara).

Osim projekata koji su trenutačno u izgradnji, nisu započeti novi projekti niti se započinjanje takvih projekata očekuje u idućih nekoliko godina.

Premda su u najavi bili neki važni projekti na području Zagreba, posebice na raskrižju Vukovarska-Savska te Selska-Zagrebačka avenija, investitori su za sada odustali od tih najava, a jedan od njih (HB Reavis, investitor za uredsku zgradu na uglu Vukovarske i Savske) čak se i u cijelosti povukao s hrvatskoga tržišta.

Preseljenje i pregovori sa zakupcima glavni pokretači tržišta

Proteklu godinu obilježila je iznimno mala potražnja, a postojeće transakcije odnose se uglavnom na preseljenja i pregovore postojećih zakupaca koji zbog povoljnijih uvjeta prelaze u nove prostore i sl. Preseljenje i pregovori s postojećim zakupcima nastavljaju biti glavni pokretači aktivnosti na tržištu uredskog prostora, a takav se trend očekuje i u idućim godinama. To odražava stanje na tržištu zakupa uredskih prostora, gdje se s jedne strane bilježi niska razina nove potražnje, a s druge strane zakupci iskorištavaju priliku kako bi poboljšali kvalitetu prostora kojim se koriste uz jednake ili čak povoljnije uvjete zakupa.

Znatniju potražnju za uredskim prostorom u 2013. i 2014. iskazale su i neke javne institucije (razna ministarstva i druga vladina tijela), koje prelaze iz postojećih uredskih prostora lošije kvalitete u nove organizirane poslovne zgrade (Almeria, Zagreb Tower u Zagrebu), premda glavnina nove potražnje, pa i aktivnosti povezanih s preseljenjem postojećih zakupaca, dolazi iz sektora telekomunikacija, informatike i trgovine.

U kupnji uredskih prostora bilježimo iznimno malo transakcija, što je odraz općenito niske likvidnosti na tržištu, premda je kod manjih i srednjih tvrtki koje su već dulje na tržištu prisutan trend kupnje vlastitoga uredskog prostora, no tu je uglavnom riječ o manjim kvadraturama.

Portal domosfera.hr posvećen je nekretninama i kulturi stanovanja. Prijavite se na domosferin newsletter i čitajte o dizajnu, uređenju, opremanju i održavanju doma, korisnim savjetima, akcijskim ponudama…

Ocjenjivanje
(0)
Na zagrebačkom tržištu 1,2 milijuna četvornih metara uredskog prostora Trenutačno se na zagrebačkom tržištu nalazi oko 1,2 milijuna četvornih metara uredskog prostora, od čega je oko 570.000 četvornih metara uredski prostor tzv. A-klase, uglavnom u novosagrađenim organiziranim poslovnim zgrada.
 
 
<fmt:message>HOUSING_LOANS</fmt:message> <fmt:message>CONSUMER_LOANS</fmt:message> <fmt:message>financiranje.popiskalkulatora.naslov</fmt:message>
Premium partneri
 • Mondial Assistance Gmbh
  Mondial Assistance Gmbh
  Mondial Assistance powered by Allianz Global Assistance
 • Hilding Anders d.o.o.
  Hilding Anders d.o.o.
  Proizvodnja madraca i namještaja za spavanje
 • Allianz Zagreb
  Allianz Zagreb
  S vama od A-Z
 
<fmt:message>LIST_OF_PARTNERS</fmt:message>
Anketa
 
2