Kako bismo vam omogućili najbolji korisnički doživljaj naših stranica, koristimo kolačiće (cookies).
Nastavak korištenja ovih stranica podrazumijeva vaš pristanak na pohranu i pristup kolačićima.
Molimo pročitajte našu Izjavu o privatnosti te saznajte više o kolačićima.

radoStan 
Brza pretraga
 
Novo u ponudi
 
30.08.2014
 Tečajna lista
  Kupovni Srednji Prodajni
EUR 1 7,600000 7,627133 7,700000
USD 1 5,691179 5,786899 5,890370
GBP 1 9,467102 9,603542 9,798450
CHF 1 6,228538 6,326421 6,446537
Detaljnije
 
Posebna ponuda
 

Milan Šosterič: Nova Muzička akademija iznikla je iz sna

 
Piše: Hina
29.8.2014.

Arhitekt Milan Šosterič, autor projekta nove zgrade Muzičke akademije u Zagrebu izjavio je za Hinu kako je zadovoljan realizacijom njegove zamisli, čija je konačna vizura "iznikla iz sna".

Projekt vrijedan ukupno 210 milijuna kuna, više od deset godina od njegove izrade i šest od početka radova, uskoro bi trebao otvoriti svoja vrata i konačno pod jednim krovom objediniti sve odsjeke Akademije s njezinih 150 stalno zaposlenih, nekoliko desetaka vanjskih suradnika i 550 studenata, trenutačno raspoređenih na četiri gradske lokacije.

Njegov rad u potpunosti je poštovao zadani pravilni raster originalnog projekta stare zgrade Ferimporta ahitekta Stanka Fabrisa iz 1963. Konačna izvedba u nekim se stvarima znatno razlikuje od originalnog projekta, ali ne toliko u arhitektonskom smislu - gdje razlike postoje ali se "ne vide" - već u provedbi tehnoloških rješenja, izjavio je Šosterič.

Prema Šosteričevu projektu iz 2004., na 12 tisuća četvornih metara raspoređenih na dvije podzemne i osam nadzemnih etaža nalaze se brojne prostorije za nastavu, individualne vježbaonice, biblioteka i čitaonica, dvije koncertne dvorane, multimedijski studio, te još niz sadržaja poput kafića, apartmana za goste Akademije i dvoetažne podrumske garaže, a sve garnirano posebnim teretnim ali i panoramskim liftovima. Zbog bolje izolacije, mnogi su zidovi nakošeni pa su prostorije, posebno na polukružnim gornjim katovima, projektirane ukoso i zaobljeno. No, jedinstven izgled zgradi daje krovna ovojnica u duginim bojama, upotpunjena crnom stupovnom strukturom koja natkriljuje glavni ulaz, te 29 metara visokom nakošenom iglom i kuglom ispred njega.

Dugo se spekuliralo što oni simboliziraju, te su se u medijima pojavile interpretacije igle kao dirigentskog štapića ili gramofonske igle, a za kuglu je rečeno da će to biti replika skulpture "Prizemljeno Sunce" Ivana Kožarića. Naime, Šosterič je originalno i planirao tražiti premještanje "Sunca" s njegove sadašnje pozicije u Bogovićevoj ulici na Trg maršala Tita - što je i bila njegova originalna lokacija. No, umjetnik na to nije pristao. Nakon što je kugla jučer postavljena, ali u drugoj boji, Kožarić je najavio da će tražiti od Grada da se ona makne. Šosterič negira da je riječ o replici, te ističe kako su i igla i kugla rezultat zamisli koja mu se pojavila u snu.

"Igla predstavlja san. To je vertikala koja je iskočila iz vertikala kuće u snu i zatreperila u kosom položaju. Potom sam je fiksirao za tlo tako što sam je proširio pri dnu, a zašiljio pri vrhu i postala je dio oblikovanja", kazao je. Kako mu se istodobno igla nametnula i kao muški simbol, osjetio je potrebu da ju kontrastira formom koja bi simbolizirala ženskost. "Taj ženski simbol je kugla koja zajedno s iglom čini ravnotežu kao svi kontrasti ako ih stavite zajedno", pojasnio je.

Ocjenjivanje
(0)
Milan Šosterič: Nova Muzička akademija iznikla je iz sna Projekt vrijedan ukupno 210 milijuna kuna, više od deset godina od njegove izrade i šest od početka radova, uskoro bi trebao otvoriti svoja vrata.
 
 
<fmt:message>HOUSING_LOANS</fmt:message> <fmt:message>CONSUMER_LOANS</fmt:message> <fmt:message>financiranje.popiskalkulatora.naslov</fmt:message>
Premium partneri
 • Hilding Anders d.o.o.
  Hilding Anders d.o.o.
  Proizvodnja madraca i namještaja za spavanje
 • Allianz Zagreb
  Allianz Zagreb
  S vama od A-Z
 • Mondial Assistance Gmbh
  Mondial Assistance Gmbh
  Mondial Assistance powered by Allianz Global Assistance
 
<fmt:message>LIST_OF_PARTNERS</fmt:message>
Anketa
 
2